Rzecz o nożu :deadwar:heheh
Podstawy - czyli co każdy laik o nożu winien wiedzieć
Otóż , nóż .... każdy wie jak toto wygląda . Kawałek żelastwa osadzony w kawałku drewna, rogu , plastiku itp .
Używa chyba każdy
lecz nie każdy wie że to narzędzie . Tak , narzędzie i to bardzo przydatne
Kupując nóż , czy to popularny scyzoryk , czy nóż z głownią stało (tzw "fixed" ) czy tez nóż skłądany (tzw "folder" ) musimy zastanowić się nad przeznaczeniem noża - czy będziemy go używać jako narzędzie codziennego użytku , czy też od święta . Czy zabierzemy Go na weekendową wycieczkę z babcią do Zakopanego , czy na dwutygodniowy leśny hardcore z kumplami w Bieszczadach . Rozmiary naszego kozika zależne będą od funkcji jaką będzie spełniał .
Dla nas , motocyklowych turystów , poruszajacych się po drogach Europy , wystarczy w zupełności messer o długości ok 9-13 cm (przy czym nie zagłębiam się w prawo "nożowe" obowiązujące w danym kraju ) . Wystarczy do ukrojenia kawałka chleba , nie zmuszając do robienia tego na "okrętkę" , nacięcia habaniny na ognicho i co tam sobie kto wymyśli
Ze względów praktycznych najlepszy będzie nóż składany z blokowanym ostrzem np któryś ze scyzoryków Victorinox lub mały fixed typu Frosts , Mora , Hultafors .
Na rynku jest wiele modeli .... niekiedy aż za wiele
Ogólnie unikamy chińskiego badziewia z bazaru za 5 złotych - ****owa stal , słabe materiały , niepewne blokady ostrza ....
Jaka stal ? Nierdzewka czy też stal , nazwijmy umownie , "węglowa" ? Zależy - węglówka bardzo dobrze trzyma ostrość , łatwiej się ostrzy lecz niestety jest podatna na korozję , oraz podczas krojenia wchodzi w reakcję z niektórymi art żywieniowymi (cebula , jabłko itp. ) i pozostawia "posmak" stali na nich. Jednak przy odrobinie uwagi ( czyt dbanie o ostrze - czyli oliwka, bądź inny tłuszcz na klingę) nie stanowi to problemu . Nierdzewka - bardzo wygodna , gorzej trzyma ostrość , i raczej gorzej się ostrzy (lecz to też zależy od rodzaju stali).
Generalnie w nożu do pracy preferuję stal węglową z uwagi na lepsze trzymanie ostrości .
Dla porównania : mam w domu kilka nożyków francuskiej firmy Opinel . Są to bardzo fajne scyzoryki dla dziadka , z rękojeścią z drewna i składanym ostrzem . W kuchni bezkonkurencyjny jest jest jedak model z węglówki - bardzo fajnie kroi się nim np. pomidorki ( spróbujcietego z tępym ostrzem chińszczyzny). Fakt potwierdzony przez moją łajf
Przykładowo kilka nożyków do kuchni i prac obozowych których używałem i mogę polecić . Niektóre może nie urzekają urodą , lecz na pewno są funkcjonalne :
Victorinox Nomad :
http://ngt.pl/505,victorinox-nomad.html i modele podobne
Victorinox "Pikutek" :
http://www.hihawa.pl/produkty/No%C5%BCe%20kuchenne/Victorinox%20n%C3%B3%C5%BC%20pikutek%205.0831-791.htmlOpinel :
http://ngt.pl/272,opinel-klasyczny-nr-9;-8;-6.htmlKJ Mora :
http://www.narzedziowy.pl/3697_KJ-MORA-Noz-monterski.htmlKJ Mora :
http://www.narzedziowy.pl/3702_KJ-MORA-Noz-mysliwski-Dl-ostrza-mm-108-Dl-z-pochwa-mm-245.htmlFrosts Mora :
http://allegro.pl/noz-mora-frosts-unikatowy-kamuflaz-oryginal-i1633659863.htmli podobne
Nie używałem ale mogę polecić :
KJ Mora :
http://www.narzedziowy.pl/60017_KJ-MORA-Noz-z-pochwa-44180206.htmlSanrenmu :
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,90067.0/highlight,sanrenmu+710.htmlHultafors 380020 :
http://www.hultafors.kris.szczecin.pl/noze.htm ..............
Jeśli czujecie potrzebę zagłębić się w temacie , dużo informacji o nożach tu :
http://www.knives.pl . Znajdziecie tam wielu pasjonatów którzy zadziwią znajomością składu stali nożowych , materiałów na rękojeści oraz opisy nożyków
pzdr , maniek