Cześć!
Opiszę krótko moją wyprawę do Chorwacji, którą odbyłem 13-21.07.2016., może się coś przyda.
Wyruszyliśmy z żoną na dwóch motocyklach - ja na TDM850 2000r., żona na DL650 2006r. -13.07. godz.9.00 z Wielowsi k/Gliwic. Planowaliśmy unikać płatnych dróg, jechać bez nawigacji, z mapą. Wcześniej kupiłem mapy Czech, Słowacji, Węgier, Chorwacji i Bałkanów.
Trasa pierwszego dnia: Wielowieś, Cieszyn, Cadca, Żilina, Prievidza, Nitra, Komarno, Kisber, Veszprem, Tihany-prom, Balatonfoldvar-Koroshegy. Całość ok. 530km. W Koroshegy mieliśmy zamówione dwa noclegi po 13Euro od osoby. Jazda spokojna, raczej zgodnie z przepisami, połowa trasy w deszczu, przystanki na żądanie, co ok. 100 km(ból dupy), na nocleg stawiliśmy się ok 19.30.
Dzień drugi: do południa odpoczynek, ok. 13.00 ruszamy na objazd Balatonu ze zwiedzaniem po drodze węgierskich miasteczek, na nocleg wracamy o 21.00. Cała trasa ok 210km.
Dzień trzeci: Koroshegy, Nagykanizsa, Letenye, Sesvete, Karlovac, Josipdol, Senj. Obwodnica Zagrzebia darmowa, my jechaliśmy autostradą od Zagrzebia do Karlovac 39km - koszt 11 Kun od motocykla. Całość ok. 390 km. Jazda za Karlovac przez góry, większość w deszczu i silnym wietrze, wolne tempo. Do Senj dotarliśmy ok 17.oo, zmęczeni, ale szybko znaleźliśmy nocleg za 15 Euro od osoby. Wieczorem zwiedzanie miasta, bardzo silny wiatr.
cd nastąpi...w nowym wątku Chorwacja 2016...