4. Gdzie warto pojechać w krajach takich jak Niemcy Francja Hiszpania ? To dla mnie super ważne, chodzi mi o miejsca których nie ma w przewodnikach coś ekstra dla motocyklistów:)
Trochę o Francji:
Generalnie unikać autostrad. Drogo i nudno. Drogi krajowe dużo fajniejsze i ciekawsze a leci się praktycznie cały czas 90 (małe zagęszczenie miejscowości). Nie wiem którędy planujesz dostać się na południe ale warto przejechać się Drogą Napoleona po drodze zatrzymując się w La Salette. Piękne widoki, genialne winkle. Cannes w moim odczuciu mocno przereklamowane. Fajny bulwar nad zatoką ale im dalej w głąb miasta tym gorzej, łącznie z biegającymi po ulicach szczurami :/. Niestety jadąc wzdłuż Lazurowego wybrzeża zwłaszcza w okolicy Antibes, Cannes, Monako musisz się przygotować na "filtrowanie" w ciągnącym się w nieskończoność korku
. W drodze powrotnej polecam trasę z Ventimigli przez Turyn do Chamonix (E74). W Chamonix koniecznie wykupić całodniowy karnet na kolejki i wyjechać skoro świt na Augile di Midi a potem pojechać do lodowej jaskini w lodowcu