http://greenpeace.pl/czarnobyl/ Do poczytania
Prawda jest taka, że elektrownie atomowe są najbardziej efektywne w pochłanianiu pieniędzy. Ofiary technologii atomowej utraciły jednak coś więcej niż pieniądze. Odnawialne źródła energii nie zabijają tysięcy ludzi w przypadku awarii, nie trują też ludzi na co dzień i nie pozostawiają groźnych zanieczyszczeń na tysiące lat. Świat nie potrzebuje więcej elektrowni jądrowych - potrzebuje rewolucji w dziedzinie produkcji czystej energiiCytat ze strony j.w.
Wiecie co? Nie jeden super inżynier, magister, nie śpi po nocach, dumając nad odnawialnym źródłem energii które zaspokoi potrzeby Światowej bądź też Krajowej Energetyki. Technika z którą mamy do czynienia jest jeszcze nadal niewystarczająca aby produkować energię nie zużywając przy tym zasobów naturalnych ziemi. Liczmy się z tym że za kilkadziesiąt lat zabraknie w kraju zarówno węgla kamiennego jak i brunatnego, które w chwili obecnej stanowią 60% ogólnego zapotrzebowania na paliwo do produkcji ciepła i energii elektrycznej w kraju...
Ale dobra wracając do tematu: zielono coś tam coś tam, zawsze robią dużo krzyku jeśli chodzi o dobro matki ziemi, zwierząt i w ogóle.
Hasło dnia: Rok 1982 Żarnowiec : Polska ma wystarczającą wiedzę, wykształconych naukowców, zaplecze polskich inżynierów szkolonych w Amerykańskich instytutach jądrowych, na otwarcie pierwszej elektrowni atomowej która miała być jedną z najnowocześniejszyc
h elektrowni jak na tamte lata. Dodam że licencję oraz reaktor kupiliśmy od kanadyjczyków, którzy są liderami w produkcji elektrowni jądrowych na całym świecie. Mają niesamowitą i za razem bardzo bezpieczną technologię.
Do roku 1990 trwa nieustanna walka pomiędzy inwestorami a miejscową ludnością i green-peacem. Temat budowy pada, kasy brak, nie będzie elektrowni atomowej. Myślicie że to green-peace wygrało?
Świadoma i celowa gra interesów.
Pomyślcie sobie, że jak to polaczek pod czapką ZSRR-U może sobie do kraju ściągać uran??? Przecież moglibyśmy sobie atomówkę wybudować nie?
Dziś ludzie którzy mieli tam pracować są dziadkami, celowe wyniszczenie krajowej inteligencji. "Polityka energetyczna kraju do 2025" zakłada konieczność uruchomienia do około 2020 roku pierwszej elektrowni atomowej... Czyli aż wykształcimy nowych atomowców
Dobra ale dążę do czego innego:
Kolejny frustrujący mnie temat to obwodnica Augustowska.
Nie wiem ilu forumowiczów zna ten temat, ale ktoś powinien słyszeć w telewizji, co za cyrki tu się wyrabiały.
Latem w Augustowie nie ma możliwości przejazdu samochodem, gdyż TIR-y latające do Suwałk i na przejście graniczne w Ogrodnikach tamują ruch uliczny i spowodowały już niejeden wypadek śmiertelny. No to drogowcy nabazgrali na papierku obwodnicę lecz niestety przez Dolinę Rospudy, która w sumie jest rezerwatem. Nie długo trzeba było aby zleciało się na mazury ok 200 zielonych, koczujących przez ok 4 miechy w namiotach, z transparentami w garści krzyczących NIE DAMY ROSPUDY.... itd... Najciekawsze jest to że 1/3 z nich nie miała nigdy styczności z ruchem ekologicznym a była opłacana prawie 150zł dniówkami za stanie na drodze i pokrzykiwanie
Fakt z życia! Serio! Nie dziwcie się mojej frustracji tym tematem, bo gdzie tylko zobaczę zielonych to od razu widzę skorumpowaną grupkę ludzi.
Aha wracając do tematu elektrowni:
Człowiek wynalazł Elektrownię Wiatrową
ZONK zabija ptaszydła
Człowiek wynalazł Elektrownię Szczytowo Pompową jak w bieszczadzkiej SOLINIE :
ZONK zabija, mieli ryby
Dlatego mam pytanie do GREE-nów: Z czego chcecie czerpać energię elektryczną???
Nie zasłaniajmy się zdjęciami, nie wyciągajmy pochopnych wniosków, Czarnobyl to błąd człowieka a nie techniki...
Pozdrawiam Kris