nawiązując do tematu przedstawiam końcowy plan wyjazdu do Albanii. Zapraszam
Dzień 1 Sobota 17.05.2008
Barwinek - Presov - Koszyce - Miskolc - Budapeszt - Nagykorosi Ut
- Belgrad - Markovac (Stari Hrast) tu przenocujemy w motelu Stari Hrast poleconego przez Mariusza.
http://www.motelstarihrast.com/o_nama.html . Wg mapy przejedziemy 840 km
Dzień 2 Niedziela 18.05.2008
Markovac - Skopje - Ohrid (511 Km)
WOhrid z racji przejechania już długiego odcinka drogi oraz ze względu na atrakcje w postaci m.in. Zamku i Uniwersytetu zaplanowany jest dłuższy postój. Również w tym miejscu Mariusz zaoferował pomoc w znalezieniu noclegu i ... przewodnika, który opowie nam o niewątpliwie atrakcyjnych okolicach.
Dzień 3 Poniedziałek 19.05.2008
W dalszym ciągu byczymy się w okolicach Ohrid, nabierając siły na dość ciężkie przeprawy w dalszej części podróży.
Dzień 4 Wtorek 20.05.2008
Tu dzielimy się na dwie grupy. Jedna nazwana roboczo ASFALT i druga ENDURO. Spotykamy się w Igumenitsy - portowym mieście greckim, gdzie mamy ostatni zarezerwowany nocleg.
ASFALT: Ohrid - Bitola - Florina - Kozani - Gravena - Ioannina - Igumenitsa.
Przejedziemy 425 Km w ciągu ok 7 godzin. "Zaliczymy" Macedonie i Grecję.
ENDURO: Ohrid - Korce - Erseke - Leskovik - Tepelene - Gjirokaster - Ktismota - Kalmaki - Ioannina - Igumenitsa.
do przejechania 465 km obliczonych na ok 8-9 godzin, w znakomitej części po szutrach Albanii.
Dzień 5 Środa 21.05.2008
W tym dni czeka nas wspólny przejazd drogami nazwijmy to średniej jakości. Wg zdjęć z google earth kilkanaście a może nawet kilkadziesiąt kilometrów drogi będzie wiodło po górach i a nawieżchnia będzie szutrowo-piaskowo-tłuczniowa. Nie mniej jednak przewidziane jest, że wszyscy dadzą radę nawet na Ogarze lub Komarze
Igumenitsa - Sagieda (GR) - Kanispol (AL) - Serande (tu podobno są bardzo dobre smażone rybki, toteż pewnie zatrzymamy się na konsumpcję) - Lukove - Borsh - Dhermi - Vlore.
tu zakończymy nasz kolejny dzien podróży i po znalezieniu noclegu (nie powinno być problemu bo to ichniejszy kurort) udamy się na spoczynek. Planowo przejedziemy 230 km w ciągu ok hm... 8 godzin.
Dzień 6 Czwartek 22.05.2008
Vlore - Fier - Lushnje - Rogozhine - Karaje - Durres - Lac - Lazhe - Shkoder - Bar.
Podobnie jak dzień wcześniej szukamy noclegu i odpoczywamy. Przejedziemy tego dnia 290 Km w około 5 godzin.
Dzień 7 Piątek 23.05.2008
Bar - Kotor - Dubrovnik - Split - Gorne Ploca - Plitvickie Jezera.
Nocleg, po przejechaniu 610 Km w około 9 godzin. W sobotę planowane zwiadzanie Jezior plitvickich a potem w trasę.
Je osobiście ze względu na czas prawdopodobnie się odłączę i pojadę swoją trasą tj. Bar - Dubrovnik - Mostar - Banja Luka - Zagrzeb. Słyszałem, że jest bardzo malownicza a łazić nie lubię
Wg mojego planu do przejechania byłoby 700 km w około 10 godzin)
Dzień 8 Sobota 24.05.2008
wersja 1 oficjalna: Wspomniane zwiadzanie Plitvickich jezior a potem w drogę.
wersja 2 moja własna
: Moje założenie na ten dzień to dotarcie do Polski.
Zagrzeb - Gratz - Bratysława - Żilina - Bielsko Biała - Katowice - Warszawa
1100 Km w około 13 godzin
Dzień 9 Niedziela 25.05.2008
Pozostała trasa do przejechania:
Plitvickie Jezera - Zagrzeb - Gratz - Wiedeń - Bratysława - Żilina - Bielsko Biała - Katowice - Warszawa
1250 Km około 15 godzin.
To by było na tyle. Jeśli macie namiary na noclegi we wspomnianych miastach to proszę o przesłanie zawsze to lepiej wiedzieć czego się szuka.
Ze wstępnych wyliczeń mogę powiedzieć, że paliwo to maksymalnie 1400 PLN przy spalaniu ponad 7l/100 km a noclegi ok 600 PLN przy założeniu 15 EURO za noc/osoba co daje 2000 PLN na wyprawę przy jednej osobie na motocyklu.