Też radzę jechać w ciemno
Prywatnych kwater jest od cholery i jeszcze trochę, po prostu na miejscu zobaczysz gdzie Ci się podoba i wtedy wybierzesz nocleg
Jeśli chodzi o ciekawe miejsca w Chorwacji, to tak na szybko:
1) Senj - ładne miasto, zabytkowa twierdza i bardzo dobra baza wypadowa na wycieczki po okolicy. Minus, że to chyba najzimniejsze miejsce w Chorwacji.
2) Jeziora Plitvickie - obowiązkowo, łażenia tam jest na cały dzień.
3) Wyspa Pag - księżycowy krajobraz, warto ją przejechać. Niedaleko Pagu jest miasto Zadar, bardzo ładne, moim zdaniem warte odwiedzenia.
3) Płw. Istria (można połączyć razem z wyspami Krk i Cres, są promy). O atrakcjach półwyspu przeczytasz w każdym przewodniku, jeśli zabytki kręcą Cię bardziej niż natura, to jest tam co robić.
4) Droga Karlobag - Gospic, niedaleko Zadaru. Miałem tam pojechać, a na miejscu zwyczajnie o niej zapomniałem. Ale na podstawie zdjęć tych co byli, to warto...
4) Wodospady Krka, chociaż na mnie aż takiego wrażenia nie zrobiły i w sumie będąc wcześniej w Plitvicach, Krka bym już drugi raz olał. Ale za to drogi wokoło są wspaniałe, szczególnie te trzeciej kategorii, można się powłóczyć wąwozami po trasach, których nie ma na mapie
5) Sveti Jure nad Tucepi - szczyt coś koło 1700m tuż nad miastem, nad samym morzem. Wjeżdża się na samą górę, droga ma 23km i w całości robi się ją na 1 i 2 biegu. Widoki niezapomniane
6) Oczywiście cała magistrala adriatycka - zakręty wyprofilowane jak na torze, równiutki asfalt, super oznakowanie. Po kilkuset kilometrach będziesz się modlić o prosty odcinek drogi
Wysp niestety nie zakosztowałem prawie wcale (Pag, Krk, Cres i to chyba już), ale przynajmniej mam pretekst, by kiedyś tam wrócić